Kodėl variklis degina tepalus?

Kodėl variklis degina tepalus?

Variklio tepalo deginimas yra dažna problema, su kuria gali susidurti daugelis automobilių savininkų. Kai pastebite, kad jūsų automobilio variklis degina tepalus, svarbu kuo greičiau suprasti, kodėl taip atsitinka, nes tai gali lemti rimtesnes technines problemas ir dideles remonto išlaidas. Šiame straipsnyje išnagrinėsime, kas lemia tepalo deginimą, kokie yra šios problemos požymiai ir kaip galima ją išspręsti arba išvengti.

Kas yra tepalo deginimas variklyje?

Tepalo deginimas variklyje reiškia, kad variklio alyva, kuri turėtų būti naudojama tik vidinių dalių sutepimui ir apsaugai, patenka į degimo kamerą ir sudega kartu su degalais. Tai sukelia dūmus iš automobilio išmetimo sistemos, o ilgainiui gali pažeisti variklį, jei nebus laiku imtasi priemonių.

Variklio tepalo pagrindinės funkcijos yra:

  • Tepimas: Alyva padeda sumažinti trintį tarp variklio judančių dalių.
  • Aušinimas: Tepalas taip pat padeda išlaikyti tinkamą variklio temperatūrą, kad jis neperkaistų.
  • Apsauga: Variklio tepalas apsaugo metalines dalis nuo korozijos ir nuosėdų.

Kai tepalas deginamas, jis ne tik praranda savo funkcionalumą, bet ir teršia degimo kamerą, sukeldamas įvairių problemų. Tepalo deginimas yra ženklas, kad jūsų automobilio variklis susiduria su techniniais sunkumais, kurių nereikėtų ignoruoti.

Skirtumas tarp normalaus tepalo vartojimo ir tepalo deginimo

Svarbu atskirti natūralų tepalo vartojimą nuo neįprasto tepalo deginimo. Kai kurios automobilių gamyklos nurodo, kad variklis gali sunaudoti tam tikrą tepalo kiekį dėl savo konstrukcijos. Normali tepalo sąnaudos gali būti apie 1 litrą per 1500–3000 kilometrų. Tačiau kai tepalo deginimo greitis yra didesnis nei įprasta arba pastebite kitų požymių, tokių kaip dūmai iš išmetimo vamzdžio, tai gali reikšti technines problemas, kurias reikia spręsti.

Pagrindinės priežastys, kodėl variklis degina tepalus

Yra keletas pagrindinių techninių priežasčių, kodėl variklis gali deginti tepalus. Ši problema dažniausiai susijusi su variklio dalių susidėvėjimu arba netinkama priežiūra.

Susidėvėję stūmoklių žiedai

Stūmoklių žiedai yra svarbūs elementai, kurie užtikrina, kad tepalas liktų apatinėje variklio dalyje ir nepatektų į degimo kamerą. Kai šie žiedai susidėvi arba sugenda, tepalas gali prasiskverbti į degimo kamerą ir sudegti kartu su degalais.

  • Žiedų susidėvėjimo požymiai: Mažėjantis tepalo lygis, padidėję dūmai iš išmetimo vamzdžio, sumažėjęs variklio galingumas.
  • Remontas: Dažnai vienintelis sprendimas yra pakeisti stūmoklių žiedus, o tai gali būti sudėtingas ir brangus remontas.

Pažeisti vožtuvų sandarikliai

Vožtuvų sandarikliai yra atsakingi už tepalų izoliavimą nuo degimo proceso. Kai jie pradeda susidėvėti arba suskilinėja, alyva gali prasiskverbti į cilindrus, o tai sukelia tepalo deginimą.

  • Požymiai: Mėlyni dūmai ryte arba po ilgesnio stovėjimo, didelis tepalo sunaudojimas, užvedimo sunkumai.
  • Remontas: Vožtuvų sandariklių keitimas gali padėti išspręsti šią problemą. Jei tai nepavyksta laiku, gali tekti atlikti brangesnį variklio remontą.

Turbokompresoriaus gedimai

Automobiliuose su turbokompresoriais tepalo deginimas taip pat gali kilti dėl šio komponento gedimų. Kai turbokompresorius nesandarėja tinkamai, alyva gali patekti į degimo procesą.

  • Požymiai: Padidėjęs dūmų kiekis, ypač pagreitėjant, sumažėjęs automobilio galingumas.
  • Remontas: Turbokompresoriaus remontas arba pakeitimas dažniausiai padeda išspręsti šią problemą.

Netinkamas tepalo pasirinkimas

Ne visi tepalai tinka kiekvienam varikliui. Jei naudojate per mažo arba per didelio klampumo tepalus, jie gali nesugebėti tinkamai atlikti savo funkcijų, o tai gali sukelti degimą.

  • Požymiai: Netinkamo tepalo naudojimo pasekmės pasireiškia tepalo vartojimo padidėjimu, prastu variklio veikimu ir dažniau vykstančiu tepalo keitimu.
  • Sprendimas: Naudokite tik gamintojo rekomenduojamus tepalus, kad išvengtumėte šių problemų.

Kokie požymiai rodo, kad variklis degina tepalus?

Atpažinti tepalo deginimą gali būti gana paprasta, jei žinote pagrindinius požymius. Laiku pastebėjus šią problemą, galima užkirsti kelią rimtesniems variklio pažeidimams.

Mėlyni arba pilki dūmai iš išmetimo sistemos

Viena ryškiausių tepalo deginimo indikacijų yra mėlyni arba pilki dūmai iš automobilio išmetimo sistemos. Šie dūmai rodo, kad alyva patenka į degimo kamerą ir yra deginama kartu su degalais.

Patarimas: Jei pastebėjote tokio tipo dūmus, rekomenduojama nedelsiant kreiptis į mechaniką.

Pastoviai mažėjantis tepalo lygis

Jei pastebite, kad tepalo lygis nuolat mažėja, nors automobilio tepalo keitimas buvo atliktas neseniai, tai gali būti ženklas, kad variklis degina tepalus.

Padidėjęs degalų suvartojimas

Tepalo deginimas gali taip pat padidinti degalų sunaudojimą, nes variklis dirba neoptimaliai. Šis požymis kartu su dūmais ar mažėjančiu tepalo lygiu gali patvirtinti, kad variklis susiduria su tepalo deginimo problema.

Kaip išvengti tepalo deginimo variklyje?

Nors tepalo deginimas gali atsirasti dėl susidėvėjusių detalių, yra būdų, kaip galima išvengti šios problemos arba bent jau ją sumažinti.

Reguliarus techninis automobilio patikrinimas

Reguliari variklio priežiūra ir techninė apžiūra padeda anksti nustatyti gedimus. Patikrinkite tepalo lygį ir variklio būklę bent kas kelis tūkstančius kilometrų arba pagal gamintojo rekomendacijas.

Tepalo lygio ir kokybės stebėjimas

Naudokite tik aukštos kokybės tepalus, kurie atitinka jūsų automobilio gamintojo reikalavimus. Taip pat nuolat stebėkite tepalo lygį. Tepalo deginimas dažnai prasideda nuo netinkamo tepalo pasirinkimo ar jo trūkumo.

Laiku keičiami stūmoklių žiedai ir vožtuvų sandarikliai

Jei jūsų automobilis jau senas arba naudojamas intensyviai, būtina laiku keisti stūmoklių žiedus ir vožtuvų sandariklius. Tai padės išvengti didesnių variklio gedimų.

Kaip spręsti problemą, jei variklis degina tepalus?

Jei pastebėjote, kad jūsų automobilis jau degina tepalus, svarbu nedelsiant imtis veiksmų, kad problema neapsunkėtų.

Automobilio diagnostika ir profesionali pagalba

Pirmasis žingsnis sprendžiant šią problemą yra automobilio diagnostika. Kreipkitės į kvalifikuotus mechanikus, kurie atliks kompiuterinę diagnostiką ir nustatys, kurios variklio dalys yra pažeistos. Nereikėtų bandyti problemos spręsti patiems, ypač jei neturite patirties automobilių remonte.

Tepalų papildymas arba keitimas

Jei tepalo deginimas yra nedidelis, galite bandyti pakeisti tepalą į aukštesnės kokybės arba didesnio klampumo. Tai gali laikinai sumažinti degimo problemą, tačiau tai dažniausiai yra tik laikinas sprendimas.

Tepalų tipasKlampumasTinkamumas
Sintetinė alyva5W-30, 10W-40Naujiems automobiliams
Pusiau sintetinė alyva10W-40Vyresniems automobiliams
Mineralinė alyva15W-40, 20W-50Senesniems varikliams

Variklio detalių remontas arba keitimas

Kai problema jau gerokai pažengusi, gali prireikti variklio detalių remonto arba netgi pakeitimo. Pakeisti stūmoklių žiedus arba vožtuvų sandariklius gali padėti sustabdyti tepalo deginimą. Šios procedūros kaina gali būti įvairi, priklausomai nuo automobilio markės ir modelio, tačiau dažnai tai yra būtinas žingsnis siekiant išvengti rimtesnių problemų.

Tepalo deginimas variklyje yra rimta problema, kurios negalima ignoruoti. Jei pastebite tepalo deginimo požymius, svarbu kuo greičiau atlikti diagnostiką ir imtis atitinkamų veiksmų. Anksti nustatyta problema gali padėti išvengti brangaus remonto ir užtikrinti, kad jūsų automobilis tarnautų ilgiau. Atminkite, kad tinkama priežiūra, aukštos kokybės tepalų naudojimas ir techninė priežiūra yra raktas į ilgalaikį automobilio veikimą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *