Kodėl šaldytos voveraitės karčios?

Kodėl šaldytos voveraitės karčios?

Voveraitės – vertinami grybai, džiuginantys ne tik savo ryškiai geltona spalva, bet ir subtiliu skoniu bei aromatu. Visgi, kartais nutinka taip, kad atšildžius šaldytas voveraites, jos tampa karčios. Kodėl taip nutinka ir kaip to išvengti?

Kartumo priežastys

Pagrindinė kartumo priežastis – netinkamas voveraičių paruošimas prieš užšaldant. Grybai turi savybę sugerti drėgmę, o užšaldžius ši drėgmė virsta ledo kristalais, kurie gali sukelti kartumą. Be to, kartumą gali sukelti ir per ilgas voveraičių laikymas šaldiklyje.

Kaip išvengti kartumo?

Tinkamai paruoškite voveraites

Prieš užšaldant voveraites, kruopščiai jas nuplaukite ir nusausinkite. Jei grybai smulkūs, galite perpjauti juos per pusę. Didelius grybus supjaustykite gabalėliais.

Blanširuokite voveraites

Trumpam (apie 1-2 minutes) panardinkite grybus į verdantį vandenį, o tada iškart perkelkite į šaltą vandenį. Šis procesas padės išsaugoti grybų spalvą, skonį ir tekstūrą.

Užšaldykite tinkamuose induose

Naudokite sandarius plastikinius indus ar maišelius, skirtus maisto šaldymui. Taip išvengsite grybų dehidratacijos ir sušalimo.

Neperlaikykite šaldiklyje

Šaldytas voveraites geriausia suvartoti per 6-8 mėnesius.

Patarimai gardumynams

  • Marinuotos voveraitės: Marinavimas – puikus būdas išsaugoti grybų skonį ir aromatą. Galite naudoti įvairius marinatus – nuo klasikinių acto ir prieskonių derinių iki egzotiškesnių ingredientų.
  • Voveraičių sriuba: Lengva ir skani sriuba, kuriai tereikia kelių ingredientų – voveraičių, bulvių, svogūnų ir morkų.
  • Voveraitės su grietine: Keptos voveraitės su grietine – klasikinis lietuviškas patiekalas, kuris patiks visai šeimai.
  • Voveraičių troškinys: Troškintos voveraitės su daržovėmis ir mėsa – sotus ir maistingas patiekalas, puikiai tinkantis pietums ar vakarienei.

Skanių voveraičių paslaptys

  • Rinkitės jaunus ir tvirtus grybus, be sugedusių ar sukirmijusių vietų.
  • Grybus valykite šepetėliu, o ne peiliu, taip išsaugosite jų skonį ir aromatą.
  • Nelaikykite grybų ilgai kambario temperatūroje, kuo greičiau juos apdorokite.
  • Eksperimentuokite su receptais ir atraskite savo mėgstamiausius voveraičių patiekalus!

Papildomi patarimai apie voveraites

Kaip atsikratyti kartumo jau atšildžius voveraites?

Jei atšildytos voveraitės vis dėlto kartokos, pabandykite jas papildomai blanširuoti arba išvirti kelias minutes pasūdytame vandenyje (1 šaukštas druskos 1 litrui vandens). Tik nepamirškite vėliau nuplauti šaltu vandeniu, kad išplautumėte druską.

Kiek laiko virti voveraites?

Voveraites virkite 5-7 minutes pasūdytame vandenyje. Tačiau prieš tai jas galite ir blanširuoti, kaip minėta anksčiau.

Kaip valyti voveraites?

Voveraites valykite šepetėliu, švelniai nugramdydami nešvarumus ir spygliukus. Nenaudokite peilio, nes galite pažeisti grybų skonį ir tekstūrą.

Kaip užšaldyti voveraites žiemai?

Voveraites šaldykite švarias, sausas ir supjaustytas gabalėliais. Naudokite sandarius indus ar maišelius, skirtus maisto šaldymui. Nesušaldykite grybų dideliais gabalais, nes taip ilgiau užtruks atšildymo procesas.

Ar galima šaldyti virtas voveraites?

Taip, virtas voveraites taip pat galite šaldyti. Tačiau turėkite omenyje, kad jų tekstūra gali šiek tiek pasikeisti.

Ar tiesa, kad senos voveraitės būna karčios?

Nors senesnės voveraitės gali būti ne tokios skanios ir aromatingos, paprastai jos nebūna karčios. Kartumą dažniausiai sukelia netinkamas paruošimas prieš užšaldant.

Ar reikia mirkyti voveraites prieš gaminant?

Nereikia, tiesiog kruopščiai nuplaukite ir nusausinkite. Mirkti reikia tik labai nešvarius grybus.

Kur kreiptis pagalbos?

Jei abejojate dėl grybų tinkamumo maistui arba turite klausimų apie jų paruošimą, geriausia kreiptis į patyrusį grybautoją ar mikologą. Jie padės tiksliai identifikuoti grybus ir patars, kaip juos saugiai paruošti.

Nepamirškite, kad tinkamai paruoštos voveraitės – tikras delikatesas. Tad vadovaukitės šiais patarimais ir mėgaukitės gardžiais bei sveikais patiekalais iš šių nuostabių grybų!

Šaltiniai

https://www.we-go-wild.com/en/frozen-chanterelle-preparation-that-you-must-consider/

https://en.farm.tomathouse.com/gribyi/gorchat-lisichki.html

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *